Cum proteinele ajută la reconstrucția și creșterea masei musculare, la fel și cărțile ajută la: îmbunătățirea capacității cognitive, memoriei, capacității de concentrare și a gândirii critice. Citind capeți mai multă informație și cu cât știi mai multe, cu atât vei fi mai greu de manipulat de alți oameni.

În această secțiune vrem să îți oferim cărțile pe care noi le-am citit și le considerăm folositoare, de la psihologie și dezvoltare personală la marketing și cărți de business.

 

Psihologie și dezvoltare personală

ABC-UL PSIHOPATULUI de Succes

De obicei când oamenii aud cuvântul „psihopat” automat gândul zboară la criminali. Ei bine, nu este chiar așa. Psihopat este o persoană care are o capacitate redusă de a avea remușcări. Tocmai din cauza asta, printre cei mai de succes oameni din lume sunt psihopați, pentru că pot lua decizii bazate 100% de logică.

Doctorul Kevin Dutton este cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală – Universitatea Oxford. Aceasta îşi propune să ne convingă că în fiecare dintre noi zace un psihopat. Totul e să-I descoperim, să ni-I asumăm, înţelegem şi, în ultimă instanţă, să-l folosim în dobândirea succesului.

Cel care consolidează argumentele psihologului Kevin Dutton este un personaj descins parcă dintr-un thriller: Andy MCNab, fost luptător în SAS 22, decorat cu cele mai înalte distincţii militare ale Armatei Britanice.

Personalitatea omului este asemănată cu un panou de mixaj sonor, cu butoane pentru fiecare dintre trăsăturile: lipsa de scrupule, lipsa fricii, impulsivitatea, încrederea în sine, concentrarea, calmul în situaţii dificile, empatia diminuată, intransigenţa mentală, carisma. Felul în care le calibrezi şi momentul în care o faci determină devenirea ta ca psihopat bun sau rău.

Cartea Gesturilor. Cum putem citi gândurile oamenilor din acțiunile lor

Cu toții am văzut prin seriale de genul „The Mentalist” sau „Lie to me” oameni care pot „citi” gândurile oamenilor doar analizându-le expresiile faciale. Acum nu spun că vei putea face și tu același lucru ca cei din seriale, dar îți vei putea face o idee dacă cel cu care stai de vorbă minte sau nu.

Un gest este o acţiune care-ţi spune multe despre ceea ce gândeşte cineva — chiar dacă persoana însăşi nu este conştientă de acest lucru. Gesturile sunt extrem de edificatoare…

Ştiai că felul în care stai, poziţia umerilor, felul în care îţi mişti picioarele, expresia ochilor şi a sprâncenelor spun mult despre cât de dominant sau de supus te simţi, şi că, chiar şi atunci când încerci să-ţi ascunzi sentimentele, atitudinea ta sexuală este trădată de ochi şi de gură?

Sau că poziţia pe care o adopţi într-o conversaţie şi gesturile pe care le faci pot determina durata dialogului şi cât de des vei fi întrerupt?

Chiar şi felul în care zâmbeşti — şi muşchii faciali pe care îi foloseşti — trădează dacă eşti cu adevărat fericit sau doar te prefaci.

Acestea sunt gesturile, iar ele nu se rezumă doar la conversaţii. Oriunde te-ai afla, orice ai face, gesturile sunt indicii importante ale stării tale de spirit.

Cartea Gesturilor

Cum să-ți întărești încrederea în tine

Lipsa încrederii în sine este principala cauză pentru care mulți oameni nici măcar nu încep să lucreze la visul lor măreț.

Încrederea în sine este un atu indispensabil în fața încercărilor și dificultăților cotidiene, într-o societate în care înving cei combativi. Cartea îți oferă un sentiment de siguranță interioară, indispensabil pentru a te simți bine și pentru a reusi. Cunoștințele și recomandările practice din această carte, bazate pe teoriile psihologice cele mai noi, îți oferă următoarele posibilități:

-să îți exprimi mai bine ideile și sentimentele și să acționezi în acord cu ele;
-să îți eliberezi mintea de gândurile care îți deformează perceperea realității și te conduc la eșec;
-să te eliberezi de emoțiile negative, atât de neplăcute;
-să transmiți sentimentul de încredere în sine și celor apropiați

Psihologia Persuasiunii. Totul despre influențare

Această carte este de departe una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în viața mea. Este o cartea atât pentru cei care vor să își dezvolte abilitățile în marketing, cât și pentru oameni obișnuiți care nu înțeleg cum au ajuns cu 10 produse acasă când ei s-au dus să cumpere doar 1.

Psihologia Persuasiunii și-a căpătat locul de cea mai importantă carte publicată vreodată despre acest subiect datorită valorii practice a informațiilor oferite.

În cuprinsul ei, psihologul Robert B. Cialdini, doctor în filosofie, explică de ce unii oameni sunt remarcabili de convingători și cum putem să-i convingem cu propriile noastre arme.

Vei afla cele șase secrete psihologice care se afla în spatele impulsului nostru puternic de a ne supune, cum pot fi ele folosite de persoane iscusite fără a fi detectate, cum să ne apărăm împotriva lor și cum să punem la lucru acele secrete în folosul propriu.

Această carte îți garantează două lucruri: niciodată nu te vei mai simți obligat să spui „da”;, când de fapt gândești că ar fi în interesul tău să spui „nu” și cu siguranță vei avea mai multă influență decât ai avut vreodată.

Inteligenta emotionala

Inteligența emoțională

În cazul în care nu ești psihopat, o acțiune este, în mare parte, dictată de emoții.

Daniel Goleman a deschis calea unei psihologii care acordă un interes egal şi inteligenţei sentimentelor. Inteligenţa emoţionalã (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplină şi empatie.

Ea dă seama de felul în care ne controlăm impulsurile şi sentimentele. Vestea bună este faptul că inteligenţa emoţională poate fi îmbunătăţită.

Deşi copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale, ea poate fi îmbunătăţită şi cultivată inclusiv la vârsta adultă.

 

Marketing și business

Secretele minții de milionar

 

Orice persoană care vrea să își deschidă o afacere sau să nu depindă de un job, dar a fost crescut într-o cultură unde oamenii se plângeau că nu au bani, că banii sunt răi, că banii sunt ochiul dracului, trebuie să citească această carte!

„Dați-mi 5 minute și… vă pot prezice viitorul financiar pentru tot restul vieții!“ spune T. Harv Eker în cartea de față.

Un om remarcabil, care a lansat multe afaceri și a dat faliment de nenumărate ori — până când a înțeles că trebuie să-și schimbe gândirea. Odată ce a realizat acest lucru, în câțiva ani, a devenit milionar.

Eker pleacă de la premisa că „nu lucrurile pe care le știm ne împiedică să avem succes, ci lucrurile despre care avem o părere incorectă reprezintă cel mai mare obstacol“. Cartea sa tratează mai puțin ceea ce trebuie învățat și mai mult ceea ce trebuie „dezvățat“.Triburi. Avem nevoie de tine să ne conduci

Un trib este un grup de oameni care au un interes comun, o modalitate de comunicare şi un lider. Timp de milioane de ani, oamenii au căutat să facă parte dintr-un trib sau altul, fie el religios, etnic, politic sau muzical.

Acum internetul a eliminat limitele geografice şi financiare, iar datorită reţelelor de socializare şi blogurilor, unui trib îi e mai uşor ca oricând să capete mai mulţi adepţi. În plus, datorită lor creşte numărul de triburi noi.
Internetul poate să ofere multe, dar nu şi leadership. De aici importanţa întrebării la care răspunde Seth Godin în Triburi: Cine o să ne conducă? Răspunsul pe care îl dă prin această carte ne ajută să înţelegem care anume e miza şi cum fiecare dintre noi poate să creeze şi să conducă un trib.

Tată bogat, tată sărac

Robert Kiyosaki este unul dintre autorii mei preferați pe domeniul educației financiare.

„Principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultăţile financiare este acela că au trecut prin şcoală fără să înveţe nimic despre bani. Rezultatul este că învaţă să lucreze pentru bani… dar nu învaţă niciodată să pună banii să acţioneze pentru ei.“ Robert T. Kiyosaki

Tată bogat, tată sărac…

 • Aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câştigi mult ca să te îmbogăţeşti.
 • Combate ideea potrivit căreia, dacă ai o casă, eşti înstărit.
 • Le arată părinţilor de ce nu se pot baza pe sistemul de învăţământ, dacă vor să-şi vadă copiii învăţând câte ceva despre bani.
 • Defineşte odată pentru totdeauna activele şi pasivele.
 • Vă învăţa ce şi cum să le spuneţi copiilor despre bani, astfel încât să aibă succes financiar în viitor.

Tata Bogat, Tata Sarac - Educatia Financiara In Familie

Cadranul banilor

Cadranul banilor

Aţi observat că mulţi dintre cei mai sclipitori absolvenţi ai universităţilor îşi doresc să lucreze pentru cei care nu şi-au terminat studiile… oameni precum Bill Gates, Richard Branson, Michael Dell şi Ted Turner? Aceşti oameni fără studii superioare sunt astăzi bogaţii lumii.

„Această carte vorbeşte despre alegerea unor noi opţiuni, noi direcţii şi a unui nou viitor financiar.“ Robert T. Kiyosaki

Cadranul Banilor se adresează persoanelor pregătite:

 •  să renunţe la siguranţa unei slujbe şi să-şi caute propriul drum spre libertatea financiară;
 • să facă mari schimbări profesionale şi financiare în viaţă;
 • să facă trecerea de la Era Industrială la Era Informaţională.

Avantajul inechitabil. Puterea educației financiare

Robert Kiyosaki îi indeamnă pe oamenii din întreaga lume să nu mai accepte orbește ideea că sunt condamnați să se lupte toată viața pentru supraviețuire. Educația financiară autentică reprezintă singura cale de a-ți asigura viața pe care o dorești, pentru tine și familia ta. Robert Kiyosaki incurajează sa schimbi singurul lucru care îți stă de fapt în putere: propria persoană.

Aceasta carte vorbeste despre cele cinci avantaje pe care ti le ofera o educatie financiara autentica:

 • Avantajul inechitabil al cunoasterii
 • Avantajul inechitabil al taxelor
 • Avantajul inechitabil al datoriilor
 • Avantajul inechitabil al riscului
 • Avantajul inechitabil al compensatiei

Avantajul inechitabil

Un IQ financiar mai bun. Cum sa-ti folosesti banii mai cu cap

Un IQ financiar mai bun. Cum să îți folosești banii mai cu cap

„Această carte nu conţine sfaturi financiare. Dar te ajută să devii mai inteligent în plan financiar, aşa încât să poţi înţelege informaţiile pe care le primeşti şi să-ţi găseşti propria cale spre nirvana financiară. Pe scurt, să ajungi bogat devenind mai inteligent.“ Robert T. Kiyosaki

De la idee la bani

De la idee la bani este cea mai cunoscută scriere a lui Napoleon Hill şi, totodată, una dintre cele mai vândute cărţi din toate timpurile. Expunând, în esenţă, 13 paşi spre îmbogăţire, autorul mizează, în primul rând, pe cultivarea unei conştiinţe a banilor, a unei întregi filosofii despre succes şi prosperitate. Volumul de faţă cuprinde atât celebra lucrare De la idee la bani, cât şi un ghid de acţiune, care vine în sprijinul cititorilor cu sfaturi privind atingerea şi menţinerea succesului.

Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt, William Jennings Bryan, Clarence Darrow, Alexander Graham Bell, William Howard Taft sunt numai câţiva dintre oamenii care au cunoscut succesul prin aplicarea principiilor din această carte. Scrisă la imboldul lui Andrew Carnegie, tradusă în nenumărate limbi şi vândută în peste 60 de milioane de exemplare.

De la idee la bani a devenit, cu timpul, o lucrare de căpătâi a literaturii motivaţionale. Este o „carte de vizită“ pentru fiecare om care a ajuns pe culmile gloriei după ce a pus în practică sfaturile din paginile ei. De la idee la bani a schimbat destinul multor femei şi bărbaţi din întreaga lume, ajutându-i să devină lideri în domenii dintre cele mai diverse: în afaceri, în guvern sau în organizaţii civice.

De la idee la bani. Editia a II-a

Think And Grow Rich

Think and grow rich

Din păcate aceasta nu este disponibilă în limbă română. Dar este una dintre cele mai bune carți de business publicate vreodată.

Această carte îți oferă 13 principii sub forma unei „folosofii a succesului” pentru a-ți atinge scopurile.

Jeff Bezos și epoca Amazon

Cu toții știm de Amazon, cel mai mare retailer din lume.

Obiectivul acestei cărţi este de a spune povestea din spatele unuia dintre cele mai mari succese antreprenoriale de la zborul turbopropulsorului cu două locuri al lui Sam Walton deasupra Sudului american pentru a evalua potenţiale locaţii pentru magazine Walmart.

Este povestea unui copil talentat care a ajuns un director executiv extraordinar de motivat şi de adaptabil şi despre felul în care el, familia şi colegii săi au pariat masiv pe o reţea revoluţionară numită internet şi pe viziunea grandioasă a unui singur magazin care vinde de toate.

Cartea ilustreză perfect atât succesele cât și eșecurile site-ului Amazon.

Pentru mine, aceasta este în top 3 cărți antreprenoriale care trebuie citite!

Jeff Bezos si epoca Amazon

Arta vanzarii

Arta vânzării

O carte scrisă pentru cei „din linia întâi” din orice afacere: cei care fac vanzarile.

Zig Ziglar spune că a înțeles ce înseamnă vânzările în momentul în care, copil fiind, a văzut un vânzător de Biblii care, atunci când un potențial client i-a spus că n-are bani să cumpere una, a întins Cartea Sfântă spre el și l-a rugat, cu o voce stinsă: „Pune mâna aici și mai spune o dată, te rog”. În timp ce majoritatea afacerilor au atins un prag de saturație, „arta vânzării” nu are limite.

Ziglar ne arată cum întreprinzătorii și managerii pot evita capcanele prin deprinderea tehnicilor vânzării de la cei care promovează produse și servicii în mod profesionist.

Arta rețelelor sociale

Toată lumea folosește rețelele sociale, iar în mare parte acesta este timp pierdut. Dar poți folosi rețelele sociale și să fii productiv în același timp.

Până acum trebuie să fie clar că, indiferent dacă promovezi o afacere, un produs sau pe tine însuți, rețelele sociale sunt în topul lucrurilor care determină dacă vei avea succes sau dacă vei eșua. Și există nenumărați experți, autori și consultanți dornici să te sfătuiască.

Arta retelelor sociale

Arta razboiului

Arta războiului

Sun Tzu a fost un general chinez, strateg și folozof care a trăit în China Antică.

Arta războiului este o filosofie pentru gestionarea conflictelor și a luptelor. Aceleași strategii pot fi folosite foarte bine și în business.

Este o capodoperă a strategiei și a fost frecvent citată și menționată de generali și de teoreticieni. Este tradusă și distribuită pe plan internațional.